Sustainable housing development Luegisland, Zurich Schwammendingen

Study 2009, sustainable building development, 2nd Prize

Energy standard

 

Contract tape / Realisation

Competition 2009 /

Building typology

Residnetial building

Contractor

Vitasana, Construction- and housing cooperative

Living in the park

The study addresses and develops further the theme of the garden city in Schwamendingen, Zurich. On the tree-covered landscape the buildings are positioned as far from each other as possible. Blooming trees emphasize the park-like atmosphere. The path network expands into a sequence of small squares, which invite to play and enjoy the free time. At the borders of the area, two squares form the transition to the neighbourhood. The exposed stream is integrated into the project and enriches the open spaces. The ground floor apartments have a slightly lowered outdoor seating area, shaded by the park trees.
One hundred and six individually designed apartments are built according to the same principle. The staircase core forms a cross-shape area with the service rooms, thus four optimally lightened zones are created. In the houses with one apartment per floor, the areas with the view are defined individually. In the houses with two and three apartments per floor, the areas are defined as sleeping, living and dining rooms, and partly as areas for personal use. Therefore, the rest of the rooms serve for leisure activities ranging from home office to music. Life in the park is interpreted in different ways. Comfortable garden seating under the trees, spacious terraces in the treetops and patios above the treetops give the apartments a unique outdoor space in various ways.